Wskazówka dotycząca prywatności na Facebooku Jak ograniczyć udostępnianie danych stronom trzecim

  • Michael Cain
  • 0
  • 1790
  • 361
Reklama

Do tej pory prawdopodobnie słyszałeś, że brytyjska firma Cambridge Analytica zebrała podobno 50 milionów profili na Facebooku i wykorzystała te dane do stworzenia oprogramowania, które atakuje wyborców i wpływa na nich.

Cambridge Analytica była w stanie uzyskać dostęp do danych milionów użytkowników za pośrednictwem aplikacji, z której korzystało zaledwie kilkaset tysięcy osób. Ponieważ Facebook umożliwia aplikacjom dostęp do danych nie tylko tych, którzy dotacja dostęp, ale także dane udostępnione przez ich przyjaciół Cambridge Analytica była w stanie zebrać o wiele więcej informacji, niż normalnie byliby w stanie.

Ustawienia prywatności Kompletny przewodnik prywatności na Facebooku Kompletny przewodnik prywatności na Facebooku Prywatność na Facebooku to złożona bestia. Wiele ważnych ustawień jest niewidocznych. Oto pełne spojrzenie na wszystkie ustawienia prywatności na Facebooku, o których musisz wiedzieć. powinieneś rozważyć zmianę (aby uniemożliwić aplikacjom udostępnianie danych w przyszłości) wszystkie znajdują się na stronie Ustawienia aplikacji.

1. Kill Switch dla uprawnień aplikacji Facebook

Ta funkcja przełączania zabójstw pozwala automatycznie usunąć wszystkie aplikacje, które mają dostęp do twojego konta w jednym prostym kroku. Spowoduje to również całkowite wyłączenie przyszłych logowań na stronach osób trzecich korzystających z Facebooka.

  1. Iść do Ustawienia > Aplikacje > Aplikacje, strony internetowe i wtyczki.
  2. Kliknij Edytować przycisk.
  3. Kliknij Wyłącz platformę.

Zmiana tego ustawienia oznacza:

  • Nie będziesz mógł zalogować się do stron internetowych, gier mobilnych lub aplikacji za pomocą Facebooka. (Jeśli spróbujesz, Facebook poprosi Cię o ponowne włączenie Platformy.)
  • Twoi znajomi nie będą mogli komunikować się z Tobą za pomocą aplikacji i stron internetowych.
  • Natychmiastowa personalizacja zostanie wyłączona.
  • Aplikacje, do których zalogowałeś się (za pomocą Facebooka lub Anonimowo) zostaną usunięte.
  • Wpisy aplikacji zostaną usunięte z Twojego profilu.

Na przykład, jeśli opublikowałeś automatycznie na Facebooku za pomocą Instagrama, posty te znikną z Twojego profilu.

Facebook zwraca również uwagę, że wcześniej zainstalowane aplikacje będą nadal zawierały udostępnione im informacje i zaleca bezpośredni kontakt z nimi w celu uzyskania szczegółowych informacji na temat usuwania tych danych.

2. Odwołaj lub edytuj indywidualny dostęp do aplikacji na Facebooku

Jeśli wolisz podejście selektywne, możesz wybrać, które aplikacje mają dostęp do Twojego profilu, a także wybrać rodzaj udostępnianych im informacji. (Jeśli wyłączyłeś już platformę Facebook, nie zobaczysz tych ustawień).

  1. Iść do Ustawienia > Aplikacje.
  2. Na liście aplikacji kliknij Edytuj ustawienia przycisk (ołówek).
  3. W otwartym oknie podręcznym możesz odznaczyć określone udostępniane elementy. Może to obejmować listę znajomych, adres e-mail i osoby, które mogą wyświetlać elementy udostępnione na Twoim profilu na Facebooku za pośrednictwem tej aplikacji.

    Przekonasz się, że w przypadku niektórych aplikacji są pewne elementy, których nie można odznaczyć, w tym imię i nazwisko, wiek, zdjęcie profilowe oraz wszelkie inne informacje publiczne.
  4. Aby całkowicie usunąć aplikację, kliknij X przycisk powiązany z każdą aplikacją.

3. Zapobiegaj udostępnianiu danych znajomym

Jeśli wyłączyłeś ustawienie platformy Facebook, ta funkcja będzie już wyłączona. Ale jeśli zdecydujesz się pozostawić włączoną platformę, przynajmniej wyłącz to ustawienie, które było integralną częścią oprogramowania Cambridge Analytica.

  1. Iść do Ustawienia > Aplikacje > Aplikacje, z których korzystają inni.
  2. Kliknij Edytować przycisk.
  3. Odznacz wszystkie elementy, które znajomi mogą nieświadomie udostępniać z Twojego profilu.

Oprócz dostosowania ustawień prywatności Facebooka, prawdopodobnie będziesz również chciał podjąć środki ostrożności, aby uniemożliwić Facebookowi sprzedaż twoich danych przeglądania Jak powstrzymać Facebooka przed sprzedażą Twoich danych przeglądania Jak powstrzymać Facebooka przed sprzedażą Twoich danych przeglądania Czy planowałeś udostępnić swoje historia przeglądarki z reklamodawcami? Ponieważ jeśli udostępniasz swoją historię przeglądania na Facebooku, to dokładnie to się stanie. do reklamodawców.




Jeszcze bez komentarzy

O nowoczesnej technologii, prostej i niedrogiej.
Twój przewodnik w świecie nowoczesnych technologii. Dowiedz się, jak korzystać z technologii i gadżetów, które nas otaczają każdego dnia i dowiedz się, jak odkrywać ciekawe rzeczy w Internecie.