Zrób to teraz, aby ukryć swoją lokalizację na Snapchacie

  • Michael Fisher
  • 0
  • 1719
  • 128
Reklama

Jedna z najnowszych funkcji Snapchata, Snap Map, jest sprzedawana jako świetny sposób, aby nadążyć za tym, co robią Twoi znajomi, ułatwiając dołączenie do zabawy. Może to jednak być trochę koszmarem prywatności, ponieważ ujawnia twoją lokalizację kontaktom Snapchata.

Co jeśli chcesz to wyłączyć?

Przede wszystkim, aby lepiej zrozumieć, o co chodzi w Snap Map, sprawdź ten film poniżej:

Film nie mówi, że jeśli włączysz usługi lokalizacyjne w Snapchacie, po prostu poprzez otwarcie aplikacji, twoja lokalizacja pojawi się na mapie, aby zobaczyć twoje kontakty. Chociaż jest to jeden z wielu problemów związanych z bezpieczeństwem. 8 porad, jak zabezpieczyć swój Snapchat. Problemy z prywatnością są liczne, więc skorzystaj z naszych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i prywatności Snapchata, aby wzmocnić swoje konto i zachować bezpieczeństwo! na Snapchacie jest to zdecydowanie jeden z najpoważniejszych.

Ta funkcja pojawi się podczas aktualizacji aplikacji Snapchat. Jeśli nie zaktualizowałeś jeszcze aplikacji i nie masz włączonych usług lokalizacyjnych, kiedy to zrobisz, podczas pierwszej próby otwarcia Snap Map (przez ściśnięcie, aby pomniejszyć na stronie aparatu), poprosi o dostęp do lokalizacji.

Jeśli już przyznałeś dostęp do lokalizacji, zostaniesz poprowadzony krok po kroku przez funkcje. Na szczęście możesz zrezygnować podczas tego procesu. Gdy Snapchat zapyta, kto może zobaczyć Twoją lokalizację, możesz wybrać Tylko ja, Moi przyjaciele, lub Wybierz przyjaciół. Aby włączyć tę funkcję, wybierz Tylko ja który aktywuje Tryb ducha, co oznacza, że ​​Twoja lokalizacja nie będzie udostępniona w Snap Map.

Jeśli już zaktualizowałeś aplikację i nie zrezygnowałeś, możesz wrócić do ustawień, aby wyłączyć tę funkcję:

  1. Przejdź do strony Snap Map, przechodząc do swojego Aparat fotograficzny ekran i ściśnij, aby pomniejszyć. To powinno otworzyć mapę.
  2. Stuknij w Ustawienia ikonę (koła zębatego) i włącz Tryb ducha.

W przeciwieństwie do większości aplikacji, w których wyłączenie usług lokalizacyjnych na koncie uniemożliwia zobaczenie lokalizacji innych osób, nie jest tak w przypadku Snapchata. Jeśli twoi znajomi nie włączyli trybu ducha, nadal będziesz mógł zobaczyć ich lokalizację na mapie, więc warto poinformować ich, że udostępniają swoją lokalizację online.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest po prostu wyłączenie wszelkich usług lokalizacyjnych powiązanych z aplikacją, co można zrobić za pomocą ustawień telefonu. Jeśli nadal włączasz usługi lokalizacyjne, Snapchat ma dostęp do Twojej lokalizacji tylko wtedy, gdy aplikacja jest otwarta. Jeśli jest zamknięty, nie może śledzić Twojej lokalizacji.

Snapchat mógł włączyć tę funkcję, ale czy wykonali wystarczająco dobrą robotę, wyjaśniając tę ​​funkcję, zanim została wydana na wolności? Odpowiedź wydaje się przytłaczająca.

Co sądzisz o Snap Map? Czy to poważne zagrożenie bezpieczeństwa? Czy Snapchat to przemyślał? Daj nam znać w komentarzach.

Zdjęcie: ChristianChan przez Shutterstock




Jeszcze bez komentarzy